×
Despre noi Proiecte Blog Contact

World Wide Web - 30 de ani de existență

Publicat în Web Development pe data de 12 martie, 2019

Astăzi, 12 martie 2019, World Wide Web împlinește 30 de ani. În martie 1989, la Centrul European de Cercetări Nucleare – CERN din Geneva, Elveția s-au pus bazele internetului format din pagini web. ”Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989. Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.”, conform Wikipedia.

În 1994, CERN și universitatea M.I.T. din Michigan, Illionois au format Consorțiul World Wide Web. Acesta are ca obiectiv dezvoltarea web-ului, standardizarea protocoalelor folosite online și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee, considerat fondatorul World Wide Web (WWW), a devenit directorul acestui consorțiu. M.I.T. coordonează partea americană a consorțiului, în timp ce partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

În faza inițială de dezvoltare, Berners-Lee și echipa sa de WWWC au dezvoltat cele patru componente fundamentale pentru funcționarea, găzduirea și accesarea paginilor web. La bază se află protocolul HTTP pe care îl folosim și astăzi într-o formă semnificativ mai sigură – HTTPS. Crearea site-urilor se făcea în limbajul de marcare HTML dezvoltat doar în acest scop. Primul server web și un browser de internet au fost de asemenea dezvoltate de către World Wide Web Consortium.

La 12 decembrie 1995 la Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) a fost instalat un server web și primele pagini Web, care făceau legătura cu biblioteca centrului. Primul server web a fost realizat aproape cu un an înainte, la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN), la Geneva, în Elveția, și s-a numit la început nxoc01.cern.ch, iar mai apoi info.cern.ch . Prima pagină web a conținut chiar prezentarea proiectului și a fost accesibilă la: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Conform statisticii alcătuite de către World Wide Stats din 30 iunie 2018, 4,208,571,287 de utilizatori folosesc internetul, ceea ce constituie 55.1 % din întreaga populație globală. Internetul a devenit o parte componentă vitală în viața noastră de zi cu zi și ne ușurează foarte mult comunicarea și accesul la informații.


Despre autor

Gabriel Gașpar

Gabriel Gașpar este CTO-ul firmei Hackergeek Studio. Este pasionat de totul ce mișcă IT și adoră programarea. Câteodată vede foarte pixelat și este pasionat de jocuri retro.